Kristni í fólkaskúlanum

Eg datt um fólkaskúlalógina inni á logir.fo eftir at hava hoyrt enn einaferð um støðuna við kristni í fólkaskúlanum og eisini prát um privatan kristnan fólkaskúla í Kelduni í Skálavík Skálabotni. Eg havi lisið hesa lóg fyrr, men eg hevði gloymt hvussu heilt langt úti hon er. Eg fari at taka paragraff 6, sum handlar um kristniundirvísing eitt sindur sundur, og skriva nakrar viðmerkingar eg havi til hana. Boldingarnar eru mínar:

 1. § 6. Undirvísingin í kristnikunnleika í fólkaskúlanum skal samsvara við fólka-kirkjunnar evangelisk-luthersku læru.

Ok, so um títt barn gongur í fólkaskúlanum, og skal hava nakra sum helst undirvísing í átrúnaði/religión, so noyðist tað at vera akkurát tað slagið av kristindómi, sum fólkakirkjan tekur undir við. Trúarfrælsi?

 1. Stk. 2. Er barnið í fólkakirkjuni, kunnu foreldrini fyrst í einum skúlaári skrivliga til skúlastýrið vátta, at tey sjálv ynskja at hava barnsins undirvísing í kristnikunnleika í hondum. Barnið sleppur tá undan at verða undirvíst í kristnikunnleika í skúlanum, um ein prestur í fólkakirkjuni váttar, at hann hevur umsjónina við undirvísing barnsins í kristnikunnleika. Liva foreldrini saman í hjúnalagi, skal váttanin um, at barnið sleppur undan at verða undirvíst í kristnikunnleika í skúlanum, verða undirritað av báðum í felag. Er barnið 15 ár, kann frítøka tó bert verða framd við samtykki barnsins.

Hetta sigur beinleiðis, at um tú vágar tær at doypa títt barn í fólkakirkjuni, so hevur tú dømt tað til 9 ár (stendur aðrastaðni í lógini at kristniundirvísing skal vera 9 ár í fólkaskúlanum) av kristniundirvísing í skúlanum uttan so at tú kanst yvirbevísa ein prest um at lova at geva barninum undirvísing í kristni. Við øðrum orðum loyvir tú fólkakirkjuni at noyða títt barn at vera undirvíst í kristni í 9 ár, um tú doypir tað. Tú kanst tó melda títt barn úraftur fólkakirkjuni, og síðani taka avleiðingarnar av tí avgerð. (Keðiligt og besverligt um barnið seinni vil konfirmerast, vera faddur og so framvegis)

 1. Stk. 3. Børn, sum ikki eru í fólkakirkjuni, skulu, tá ið foreldrini krevja tað, sleppa undan at verða undirvíst í kristnikunnleika í skúlanum. Er barnið í øðrum trúarsamfelag uttan fyri fólkakirkjuna, so hevur hetta trúarsamfelag umsjónina við átrúnarligu uppaling barnsins. Foreldur ella verji hava kortini skyldu til at ansa eftir, at barninum ikki vantar upplýsing um vanligu reglurnar fyri lívinum í skipaðum samfelag, antin tað so er í einum trúarsamfelag ella ikki. Verður barnið vanskettað í so máta, skal skúlin geva tí neyðugu undirvísingina. Er barnið 15 ár, kann frítøka tó bert verða framd við samtykki barnsins.

Her stendur at børn í øðrum trúarsamfeløgum skulu sleppa undan kristniundirvísing, og at so hevur viðkomandi trúarsamfelag ábyrgdina av átrúnaðarligu upplæringini (hetta umfatar eisini gudloysingar, ið um teir ikki hava doypt sítt barn, kunnu taka tað úr kristniundirvísingini). Fair nokk, men so kemur ein undarligur setningur, sum virkar at seta samband millum undirvísing í einum ávísum átrúnaði og undirvísing um vanligu reglurnar fyri lívinum í skipaðum samfelag. Hvat?! Síðan nær hava átrúnaður og skipað samfelag verið synonymir? Hví hava foreldur, sum taka sítt barn úr kristniundirvísing skyldu til at upplæra sítt barn í tí, at liva í einum samfelag? Hví hava foreldur, sum lata sítt barn fáa kristniundirvísing, ikki skyldu til at syrgja fyri at barnið dugur at liva í einum samfelag? Blandar hendan lóg ikki fakið “samfelagslæra”við “kristni”?

Eg mundi dotti uppeftir, tá eg læs hatta brotið. Ótrúliga diskriminerandi og fordómsfult at ganga út frá at børn uttan kristindóm hava fyri neyðini at uppá aðrar mátar at læra um at liva í einum samfelag. Eg kann fortelja okkara lóggevandi valdi, at kristindómur uppá ongan máta tryggjar at eitt barn lærir at virka í einum samfelag. Okkara samfelag er sum heild sekulert (tó at lógarverkið tíverri ikki er tað), og tað er ógvuliga syndarligt at ein lóg, sum avgerð hvat okkara børn skulu læra, ikki viðurkennir hetta, men setur ligvið millum átrúnað og samfelag.

Havi eg misskilt hesa lóg? Ber tað veruliga til, at lógin heldur, at undirvísing í átrúnaði lærir barnið at liva í einum samfelag? Ella sipar hatta brotið bara beinleiðis til trúarsamfeløg ella ikki-átrúnaðarsamfeløg, og ikki til okkara samfelag sum heild? Um so er, so skilji eg enn ikki hvat tey vilja við hesum. Hví hevur lívið í einum trúarsamfelag ella ditto fyri ikki-trúgvandi nakað at gera við fólkaskúlan? Eg skilji, at tað burdi verið ein partur av fólkaksúlanum, at læra at liva í einum siviliseraðum samfelag, men fyri alt í verðini dugi eg ikki at síggja hvat hetta hevur við kristni at gera.

Ása Johannesen

Merki: , , ,

Hetta var lagt út 20 november, 2009 klokkan 14:37 og er goymt undir Lógir. Tú kanst halda eygað við svarum umvegis RSS 2.0 feed. Tú kanst svara, ella trackbacka frá tíni egnu síðu.

15 svar to “Kristni í fólkaskúlanum”

 1. KjartanM Says:

  Har stendur Keldan í Skálavík. Tað er sjálvandi Keldan í Skálabotni tú meinar við. Bara so mín elskaða bygd ikki verður gjørd verri enn hon er 😉

 2. Ása Says:

  Ups! Orsaka Kjartan. *skammar seg*

 3. eejespersen Says:

  Jup. Sjálvandi skula gudloysingar taka sær eyka av sínum avkomi. Tey fáa jú onga hjálp úr himmalinum.
  Er tað ikki meira undarligt at tað skal verða ein trúgv ið verður tikin framum aðrar?

 4. Ása Says:

  Hahahaha. Gott poeng. Kann gott vera tað er meira undarligt at bara *ein* ávísur átrúnaður fær framíhjárætt.

 5. Gudloysi » Blog Archive » Kelduskúlin Says:

  […] kann so frøðast um at Sjúrður Skaale hevur uppdagað hvussu absurd fólkaskúlalógin er, og vónandi vakna aðrir politikarar við honum, so at tað ikki longur verður loyvt hjá […]

 6. Rovarin Says:

  Um tað verður loyvt mær at koma við einum uppískoyti í samskiftinum, vísandi til kap. 1. grein 2. stk 3. í fólkaskúlalógini, at har er heldur einki skil í, um stykkið verður lisið við støði í grein 6.
  “Stk. 3. Fólkaskúlin skal í sátt og samvinnu við foreldrini hjálpa til at geva næmingunum eina kristna og siðalagsliga uppaling. Hann skal við støði í heimligari mentan menna kunnleika næminganna um føroyska mentan og hjálpa teimum at fata aðrar mentanir og samspæl manna við náttúruna. Hann skal búgva næmingarnar til innlivan, samavgerð, samábyrgd, rættindi og skyldur í einum fólkaræðisligum samfelag. Undirvísing og gerandislív skúlans eiga at vera grundað á andsfrælsi, tollyndi, javnvirði og fólkaræði” (www.logir.fo).

  Eg havi verið til nakrar fyrilestar, ið tóku støði í hasi lógini (á einum stovni, har tað er fy-fy at vera tað sum eg eri… so hetta verður ein “hemmeligheit” millum tykkum og meg). – Nýtti høvi at spyrja hvør munurin var millum eina kristna uppaling og eina siðalagsliga… og hví tilskiling var neyðug.. um tað ikki var nóg gott bara at nevna siðalagsliga. Um hetta samsvaraði við andsfrælsi, tollyndi, javnvirði og fólkaræði.
  Eg má siga sum er: Eg trúgvi aldrin eg fekk nakað ordiligt svar. (hoyrdi tað ikki… har sótu nakrir kreationistar, ið byrjaðu at fordøma meg).

 7. air max 90 Says:

  Thank you a lot for providing individuals with such a terrific opportunity to read in detail from this web site. It’s always very lovely and also full of fun for me and my office colleagues to search your website at the very least thrice every week to study the latest issues you have got. And definitely, we are at all times astounded considering the fabulous tips you give. Certain 3 facts in this article are definitely the most suitable I’ve had.

 8. kyrie irving shoes Says:

  I enjoy you because of your own labor on this web page. Kate really likes getting into investigation and it’s simple to grasp why. We hear all about the dynamic ways you deliver invaluable guidelines via your web site and in addition cause participation from people about this point while our own child is without question being taught so much. Enjoy the rest of the new year. You’re the one conducting a really great job.

 9. moncler jackets Says:

  My husband and i got quite contented Emmanuel managed to do his survey by way of the ideas he acquired through your blog. It is now and again perplexing to just continually be giving away tactics men and women may have been selling. And we take into account we’ve got the blog owner to appreciate for that. Those explanations you made, the easy site navigation, the friendships you will help to create – it is many terrific, and it’s aiding our son in addition to our family imagine that the article is pleasurable, which is certainly exceptionally vital. Many thanks for all!

 10. air jordan shoes Says:

  I want to point out my affection for your kindness for those individuals that need help with that theme. Your personal commitment to passing the solution all-around came to be exceedingly good and have truly empowered men and women like me to arrive at their dreams. Your entire invaluable help and advice can mean much to me and substantially more to my fellow workers. Thank you; from everyone of us.

 11. kate spade handbags Says:

  I am only commenting to make you understand of the remarkable discovery my wife’s daughter encountered browsing your web page. She noticed several details, most notably what it is like to possess a very effective giving character to get the others effortlessly master a number of tortuous subject matter. You undoubtedly exceeded my desires. Thanks for rendering these productive, healthy, edifying not to mention easy tips on this topic to Lizeth.

 12. adidas tubular Says:

  I precisely had to thank you very much once more. I do not know the things that I would have undertaken without those opinions shown by you concerning such a area. It actually was a real horrifying dilemma in my opinion, nevertheless noticing a skilled mode you managed it made me to leap with delight. I am just happier for your work and as well , believe you recognize what an amazing job that you are undertaking instructing many people using your webblog. I am sure you haven’t met any of us.

 13. nike air vapormax Says:

  My husband and i have been absolutely happy when Chris could complete his researching through your precious recommendations he discovered through the blog. It’s not at all simplistic to just happen to be freely giving techniques that many people might have been selling. And we also fully grasp we need the writer to give thanks to for this. All the illustrations you made, the easy web site navigation, the relationships you can help to engender – it’s got mostly superb, and it’s assisting our son and the family believe that this concept is fun, and that’s very serious. Thanks for the whole lot!

 14. balenciaga shoes Says:

  I wish to express some thanks to the writer for rescuing me from such a issue. Just after searching throughout the world wide web and obtaining recommendations which were not powerful, I believed my entire life was over. Existing without the presence of answers to the difficulties you’ve fixed by way of your entire posting is a critical case, and the ones that might have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t noticed your web page. Your own personal expertise and kindness in taking care of a lot of things was vital. I’m not sure what I would have done if I had not encountered such a stuff like this. I can also now look forward to my future. Thanks a lot so much for the impressive and sensible guide. I won’t be reluctant to recommend your web site to any individual who needs and wants recommendations about this matter.

 15. balenciaga sneakers Says:

  I intended to draft you one bit of observation just to give many thanks as before with your spectacular tips you have shared in this article. It is incredibly generous with you to convey freely all a number of people would’ve marketed as an e-book to help make some bucks on their own, specifically considering the fact that you might have tried it if you ever decided. These tips as well worked to become great way to realize that the rest have similar dreams the same as my own to figure out whole lot more in terms of this problem. I’m sure there are millions of more fun instances ahead for individuals that view your blog.

Svara

Tað stendur øllum frítt at skriva júst tað, tey hava hug til í viðmerkingum til bloggupostar her. Bert spam verður strikað, men vænta tó ikki, at tað ber til at skriva hvat sum helst uttan mótstøðu frá øðrum viðmerkjarum :)