Hvussu gudsloysnir rigga

Teknirøðin Saturday Morning Breakfast Cereal hevur í dag eina frálíka frágreiðing fyri hvussu theodicies – sum eg á føroyskum havi valt at kalla ‘gudsloysnir’ – rigga.

Vit hava her á Gudloysi fyrr endurgivið Óndskaparinnar tvørsøgn í føroyskari týðing. Far og les. Tað tekur ikki serliga langa tíð. Í stuttum rennur ein og hvør trúgvandi seg inn í ein trupulleika við at sameina aleginleikar guds (t.e. alvælvild, almátt og alvitan) við sannroyndina um, at so ómetaliga nógv líðing finst í verðini. Hetta er ein álvarsamur trupulleiki fyri hin trúgvandi og hevur verið tað nú í mong túsund ár. Trupulleikin er so stórur, at vit hava orðið gudsloysn, ið ikki merkir nakað sum helst annað enn ein roynd at loysa júst henda sera nærlýsta trupulleikan.

Eg sigi her “roynd,” tí mær vitandi hevur ongin enn funnið eina nøktandi loysn. Sum SMBC vísir á, so ber tað ber heilt einfalt ikki til logiskt at varðveita aleginleikar Guðs uttan at koma við eini absurdari avnoktan av, at líðing finst í verðini.

Gamaní hevur okkara egni búsitandi kristni bloggari, Arni Zachariassen, viðgjørt hetta evnið. Men hóast Arni dugir væl at skriva, og hóast hann tá legði upp til at viðgera hendan trupulleikan, so kemur hann tíverri ikki nær námynd nakrari loysn. Hann ger ikki eingongd nakra roynd. Hansara “svar” er bara, at:

Har má vera vón, har má vera vón. Vón er tað einasta, sum er til.

Og:

Tá ið eg standi yvirfyri slíkum bókstaviliga himmalrópandi órættvísi, slíkum óndskapi, má eg trúgva á Gud og at ultimativt rættvísi finnist.

Hetta undrar meg ikki sørt. Mín undran stendst av, at Arni skrivaði sína bloggu sum aftursvar til at Jákup Lützen kallaði hansara støðu irrationella. Arni skrivar seinni í blogguni, at hansara gudstrúgv kann lýsast sum ein vón um, at veruleikin er grundleggjandi góður, hóast so nógv bendir á tað mótsatta. Víðari sigur hann, at hóast hendan vónin ikki er rationell, so er hon heldur ikki irrationell.

Orsaka meg, men at trúgva uppá logiskar andsøgnir – t.d. at Guð hevur viljan, førleikan og vitanina til at steðga líðing hóast líðing eyðsæð ikki er vorðin steðgað – við ongari betri grundgeving enn ynskihugsan, er júst mynstur-dømið um irrationalitet. Eg veit ikki hvat orðið “irrationalitetur” annars skuldi sipa til enn tað at hava ógrundaðar sannføringar, hóast ein veit at tær eru logiskt sjálvmótsigandi. Tað er sum at trúgva, at tvey pluss tvey er fimm, hóast ein veit at tað er ólogiskt, bert tí at ein barasta ikki kann halda út at liva í eini verð, har tvey pluss tvey ikki er fimm. Og síðani at insistera á, at hendan vónin um at tvey pluss tvey er fimm ikki er irrationell, tí tað netupp er ein vón.

Hetta er mær heldur vónbrótandi, tí eg síggi annars Arna sum eitt dømi um ein trúgvandi í tí intellektuella endanum. Men um Arni er nakað av tí besta kristindómur kann bjóða uppá, og hetta møsnið er tað besta Arni kann bjóða uppá, so skuldi eg lækka mítt vit, skil og intellektuella heiðursemi heilt óluksáligt, áðrenn eg nakrantíð kann halda uppat við at vera gudloysingur. Eg eri annars opin fyri nýggjari próvførslu og próvtilfari fyri tilveru Guðs. Um Guð er til, vil eg av erligum hjarta gjarna trúgva at Guð er til. Men heilt erligt, kostnaðurin kann ongantíð vera, at uppgeva tað evnið til at hugsa rationelt, sum Guð eitist at hava givið mær.

Eg haldi Arni man skemta, tá hann tosar um vón soleiðis. Sum um ein ikki kann hava vón uttan at trúgva uppá irrationellan gand. Eg haldi meg t.d. vera fyltan við vón um at vit menniskju nokk skulu kunna klára okkum. Men eg má so siga, at um valið stendur ímillum at hava vón og trúgva uppá at tvey pluss tvey er fimm ella at vera vónleysur og trúgva uppá at tvey pluss tvey er fýra, so virði eg rationella sannleikan hægri enn irrationella ynskidreymin. Tað ger ongan mun hvussu vermandi hesin seinni er. Følsk vón er ongin vón yvirhøvur.

P.S.

Merki: , , , , , , , , , ,

Hetta var lagt út 30 juni, 2011 klokkan 18:47 og er goymt undir bloggupostar. Tú kanst halda eygað við svarum umvegis RSS 2.0 feed. Tú kanst svara, ella trackbacka frá tíni egnu síðu.

12 svar to “Hvussu gudsloysnir rigga”

 1. Edvin Martinson á Kósini Says:

  “Arni skrivar seinni í blogguni, at hansara gudstrúgv kann lýsast sum ein vón um, at veruleikin er grundleggjandi góður, hóast so nógv bendir á tað mótsatta. Víðari sigur hann, at hóast hendan vónin ikki er rationell, so er hon heldur ikki irrationell.”

  Eg vil ikki starta at blanda meg for nógv uppí hettar kjakið, men at siga at veruleikin er grunleggjandi góður ella óndur, well haldi har liggur ein feilur.

  Veruleikinn er tann hann er, hvørki meir, ella minni. Og vit fáa tað vit vilja úr honum.

  “It is, what it is”

 2. Heini Reinert Says:

  Edvin, púra samdur. Men tú kann skilja hatta sum ein spurningur um hvørt tað at vera til er gott ella ringt. Ella, síðani Arni tosar um vón, so kann ein skilja tað sum ein spurningur um hvussu virðismikil veruleikin er. “Er tað stríðið vert at liva?” ella okkurt. Giti tað er okkurt sovorið Arni meinar. Altso ein terningur er ein terningur, men tað kemur ann uppá hvat fyri spæl vit spæla, um tað er gott ella ringt at fáa 1 ella 6.

 3. Arni Zachariassen Says:

  Eg arbeiði uppá eitt svar. In the mean time, so er hesin bloggurin um orðið “omnibenevolence” áhugaverdur: http://branemrys.blogspot.com/2011/07/omnibenevolence.html

 4. bape clothing Says:

  I am also writing to let you know of the perfect encounter my friend’s child went through studying the blog. She picked up plenty of details, not to mention what it is like to have an excellent giving spirit to have the others with ease learn about specified impossible subject areas. You undoubtedly exceeded people’s desires. Many thanks for distributing such important, healthy, explanatory and fun thoughts on this topic to Ethel.

 5. converse shoes Says:

  I needed to send you the bit of observation to say thanks once again about the remarkable ideas you have provided in this case. This is certainly wonderfully open-handed with people like you to present openly all that a few individuals would have offered for an e-book to generate some bucks for their own end, principally given that you could have tried it if you ever considered necessary. These good ideas additionally acted to become a fantastic way to recognize that other people online have similar dreams similar to my own to know the truth whole lot more on the subject of this problem. I believe there are lots of more enjoyable occasions ahead for folks who look over your website.

 6. goyard bags Says:

  I must express some appreciation to this writer just for rescuing me from such a challenge. Because of looking out through the the net and getting tricks that were not productive, I was thinking my entire life was over. Living without the solutions to the difficulties you have sorted out by way of this posting is a critical case, as well as ones which might have in a negative way affected my career if I had not come across the blog. Your primary skills and kindness in dealing with every aspect was valuable. I don’t know what I would’ve done if I had not come across such a stuff like this. I can also now look forward to my future. Thanks for your time very much for this skilled and result oriented guide. I won’t be reluctant to endorse your web sites to anybody who wants and needs assistance on this subject matter.

 7. chrome hearts store Says:

  I would like to express my appreciation for your generosity giving support to those people that absolutely need assistance with this particular situation. Your special commitment to getting the solution all through has been certainly interesting and has all the time helped associates much like me to arrive at their pursuits. Your own warm and friendly recommendations can mean much to me and far more to my office workers. With thanks; from each one of us.

 8. golden goose sneakers Says:

  I must point out my affection for your kindness supporting men and women that need help on your area. Your real dedication to passing the message throughout came to be definitely important and have really encouraged workers much like me to arrive at their aims. This insightful information indicates this much a person like me and far more to my mates. Best wishes; from everyone of us.

 9. nike shox for women Says:

  I must get across my respect for your kindness giving support to individuals who have the need for help on your concern. Your very own dedication to passing the message throughout has been unbelievably effective and has in every case made workers like me to get to their targets. Your own valuable information can mean a lot to me and further more to my office colleagues. Best wishes; from all of us.

 10. timberland Says:

  I must express my thanks to you for bailing me out of this type of predicament. Because of exploring through the the net and meeting proposals which were not powerful, I assumed my life was over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you’ve fixed as a result of your good short article is a serious case, as well as ones that would have badly damaged my career if I had not encountered your web site. Your actual mastery and kindness in dealing with all the pieces was useful. I don’t know what I would’ve done if I had not come upon such a step like this. I can also at this point relish my future. Thanks a lot so much for your skilled and result oriented help. I won’t think twice to propose the website to anybody who requires support on this problem.

 11. christian louboutin Says:

  I together with my pals happened to be digesting the excellent tips located on your web blog and so instantly I had a terrible suspicion I had not thanked you for those secrets. Most of the women had been joyful to see them and now have in actuality been taking advantage of them. Many thanks for getting simply accommodating and then for choosing varieties of helpful useful guides millions of individuals are really eager to know about. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 12. supreme Says:

  I’m writing to make you know what a outstanding experience my cousin’s child went through studying your site. She noticed numerous details, not to mention how it is like to have a very effective giving heart to get most people really easily gain knowledge of some grueling things. You undoubtedly exceeded her desires. Thank you for coming up with these insightful, dependable, edifying and also unique tips about your topic to Julie.

Svara

Tað stendur øllum frítt at skriva júst tað, tey hava hug til í viðmerkingum til bloggupostar her. Bert spam verður strikað, men vænta tó ikki, at tað ber til at skriva hvat sum helst uttan mótstøðu frá øðrum viðmerkjarum :)