Botanisk Rationalisma

Nú havi eg grenja nógv tað síðstu tíðina. Mínar seinastu bloggur hava verið rættuliga neiligar, men nú eri eg so gott í gongd, so eg haldi áframm eina løtu avtrat. Berið yvir við mær

Ein íðin, kristin og Føroyskur bloggari hevur júst skrivað ein blogg, sum eftir mínari meining er rættuliga óerligur og sleiskur, so eg kann ikki halda mær at viðmerkja bloggin eitt sindur.

Hann leggur út við at skriva:

Sekularistar banna Kristindómi men loyva islamskari bøn

(. . .)

Hetta vísir:

1) Sekularisma er anti-kristilig

2) Sekularisma er ov veik fyri teimum kreftunum sum nú flyta inn í vesturlendska samfelagið. Sjálvt um sekularisma er anti-kristin og enntá materialistisk, er hon kortini pro-islam
(. . .)
[Sekularistar] hava í hesum føri valt at bróta við annars harða normin um at skilja religión frá statinum.

Síðani leinkjar hann til hesa síðuna

Mín trupulleiki er, at eg ivist í, um hann hevur lisið tað sum hann leinkjar til.
Eg dugi slett ikki at síggja hví hann tosar um (sekularistar). Hetta hevur als einki við (sekularistar) at gera… satt at siga er eg ikki vísur í, um eg veit hvat hann meinar við (sekularistar). Um hann meinar fólk sum eru fyri skiljing av kirkju og stat, so ja. Tað er onkur kanska, og kanska ikki. Tað meldar søgan einki um.

Lat meg bakka eitt sindur og greiða frá hvat er hent í stórsta býnum í Kanada (Toronto).

Ein, fyri tað mesta muslimskur, skúli í Toronto, hevur í trý ár havt ein imam at leiða fríggjadagsbønir í kantinuni.
Skúlin rationaliserar við tí argumentinum at, hetta er besti mátin at sleppa undan, at næmingarnir ríma úr skúlanum fyri at biðja, uttan at koma aftur.

Hetta hevur sum sagt staðið á í trý ár. Aftaná døgurðan hava muslimsku næmingarnir verið verandi í kantinuni til fríggjadagsbøn, sum tekur einar 30 til 40 min.
Nústani nú hava kritikarir varnast hettar.
Tað fyrsta sum hendi var, at uml 4 juli leyp ein Hindu gruppa, sum er sera Islam-kritisk, á skúlan við tí argumentinum, at fríggjadagsbønin brýtur sekuler prinsippir í fólkaskúlaskipan teirra.

Hetta skrivaði “The Globe And Mail” (stórsta tíðindablaðið í Kanada) tann 4 og 5 Juli, og tað er tann fyrsta keldan sum eg havi funnið hesum viðvíkjandi. Her og her.

Tað er eftir mínari meining rættuliga ringt at siga, hvørt fríggjadagsbønin í kantinuni er lóglig. Kanada hevur søguliga havt kristna bøn í skúlanum, men í 1988 var hon burturtikin í landspartinum Ontario, (Har sum Toronto liggur).

Í Policy/Program Memorandum nr. 112 (1 Januar, 1991) hjá “The Ontario Ministry of Education” stendur m.a:

“The school may sponsor the study of religion, but may not sponsor the practice of religion.”

Men hinvegin er bønarløtan ikki beinleiðis stuðlað av skúlanevndini, so eg haldi ikki at hetta er ein trupulleiki.

Skúlanevndin í Toronto hevur faktiskt skrivað eitt svar uppá fjølmiðlatrýstið.
Har skriva tey m.a.

Where religious accommodation is concerned, the law is quite clear: freedom of religion in the Canadian Charter of Rights and Freedoms supersedes the Education Act. As a public school board, we have a responsibility and an obligation to accommodate faith needs.

Here are some facts regarding the law:

1. Indoctrinating religious instruction is prohibited in public boards.
2. Non-indoctrinating instruction about religion is allowed.
3. Scriptural readings from a variety of religions and beliefs, and moments of silence, are permitted during opening or closing exercises.

Eg veit ikki um muslimska fríggjadagsbønin er lóglig, tí at lógirnar eru rættuliga kringluttar, men har er ein tíðandi faktorur sum ger seg galdandi í hesum málinum. Nevniliga tað at hettar er ikki ein tvungin bøn. Skúlin tvingar ongan at møta upp, og hetta verður ikki trýst omaná tey, líkasum tann kristna skúlabønin hevur verið í langa tíð, og líkasum kristni morgunsangurin í Føroyum verður tann dag í dag (tá summarferian er liðug).

Skúlanevndin stendur óiva bert í einari tvístøðu. Á einari síðu hava tey stórstipartin av næmingunum í hesum skúlanum, sum eru muslimskir, og tískil skulu tey kanska biðja til Allah, til heilt bestemtar tíðir. Hettar er sjálvandi best at gera í skúlanum, vissi tað skal gerast mitt í døgurastóðginum, uttan at tey skulu missa skúlatímar aftaná bønina.
Á hinari síðuni hava tey lóggávu sum avmarkar hvat skúlin sleppur at stuðla, og soleiðis noyðast tey at finna eitt millumting.
Eg haldi tó ikki at hettar er eitt smart trekk hjá skúlanum. Skúlin húsar øgiliga diversar kulturar og religiónir, soleiðis at tað hevði verið ómøguligt at veitt hesa tænastu til allar. Tað hevði eftir mínari meining sostatt verið skilabest at halda seg púrasta religiónsneutralir (sekulerir).

Eg vil nú binda eina sloyfu um hetta og venda aftur til bloggin hjá kristna Føroyinginum.
Hann sigur at: “Sekularistar banna Kristindómi men loyva islamskari bøn”
Hvørjir sekularistar tosar hann um? Og hvat meinar hann við at “banna kristindóm”
Minnist til at, flestu næmingarnir í hesum skúlanum tilhoyra islam, og at hetta er ein sjálvboðin tænasta.

Hann sigur at: “Sekularisma er anti-kristilig (hetta er eingin loyna)”
Veit hann hvat sekularisma merkir? Sekularisma er religiónsneutral, tí eingin religión fær framíhjárætt – og nei – heldur ikki islam.

Hann sigur eisini at: “Sjálvt um sekularisma er anti-kristin og enntá materialistisk, er hon kortini pro-islam”
Anti-kristin og materialistisk??? Sekularisma og materialisma eru hugtøk innan heilt ymiskir heimar.
Hetta er líkasum at siga at rationalisma er botanisk, ella at algebra er kommunistiskt.

Eg eri í botn og grund rættuliga líkasælur viðv. handan vælsignaða skúlan í Toronto, men tað harmar meg, tá víðgongdir kristnir brongla sovornar søgur til at siga okkurt heilt annað enn tað sum veruliga hendir.
Tað allarmest ironiska er, at nógv víðgongd kristin gera alt fyri at fáa kreasjonismu og annað religiøst fjas inn í lívfrøði tímarnir.
Tey vilja undir ongum umstøðum avskaffa morgunsangin í fólkaskúlanum.
Í Føroyum hava vit ikki skilt sundur kirkju og stat, og tað dámar nógvum væl.
Men tá tað luktar av islam, so er fanin leysur.

Merki: , , , , ,

Hetta var lagt út 18 juli, 2011 klokkan 02:30 og er goymt undir bloggupostar. Tú kanst halda eygað við svarum umvegis RSS 2.0 feed. Tú kanst svara, ella trackbacka frá tíni egnu síðu.

32 svar to “Botanisk Rationalisma”

 1. jordan 13 Says:

  I simply wished to thank you very much once again. I’m not certain the things that I would have carried out without the entire advice discussed by you directly on such a concern. It truly was a very difficult difficulty in my opinion, however , seeing the very expert avenue you solved the issue forced me to leap over delight. I’m thankful for the information as well as wish you really know what an amazing job you’re accomplishing training others via your blog post. Most likely you haven’t met any of us.

 2. nike air vapormax Says:

  I’m also commenting to let you know of the exceptional experience my friend’s daughter went through going through the blog. She mastered many details, with the inclusion of what it is like to possess a wonderful teaching nature to get others with no trouble learn specified complicated subject areas. You actually surpassed our own expectations. I appreciate you for churning out these valuable, trustworthy, informative not to mention easy thoughts on this topic to Gloria.

 3. kd 11 Says:

  I definitely wanted to send a brief comment to express gratitude to you for these stunning tricks you are placing here. My extensive internet look up has at the end of the day been paid with reliable facts to share with my contacts. I would admit that most of us site visitors actually are truly blessed to dwell in a very good network with many brilliant professionals with good advice. I feel quite fortunate to have discovered your webpages and look forward to many more awesome minutes reading here. Thank you once again for a lot of things.

 4. balenciaga Says:

  I wish to get across my passion for your generosity for those people that need help on this area of interest. Your personal commitment to passing the solution all-around had been particularly practical and have surely allowed individuals just like me to realize their aims. Your warm and friendly instruction can mean much to me and especially to my colleagues. With thanks; from everyone of us.

 5. jordans Says:

  I happen to be commenting to let you be aware of what a awesome experience my cousin’s daughter gained checking the blog. She even learned such a lot of things, most notably what it is like to have a wonderful helping spirit to have many people effortlessly comprehend certain very confusing issues. You actually exceeded our expectations. Many thanks for presenting such beneficial, trustworthy, explanatory and also unique tips about this topic to Julie.

 6. air max Says:

  I as well as my pals came checking out the great tips found on your site and so immediately I got a horrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for those tips. Most of the boys happened to be for this reason glad to read all of them and have now simply been using those things. Appreciation for actually being well helpful as well as for making a decision on these kinds of fine resources millions of individuals are really eager to learn about. My honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 7. golden goose sneakers Says:

  I in addition to my pals came analyzing the nice tactics found on the website while at once I got a terrible feeling I had not expressed respect to the blog owner for those strategies. These young boys appeared to be as a result stimulated to study all of them and have quite simply been enjoying these things. I appreciate you for simply being really accommodating as well as for picking these kinds of perfect issues millions of individuals are really wanting to discover. My very own sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

 8. michael kors outlet Says:

  I really wanted to construct a brief note to express gratitude to you for these remarkable ideas you are giving out at this website. My long internet investigation has now been rewarded with good facts to talk about with my family. I ‘d admit that many of us readers actually are very much fortunate to be in a really good place with many lovely professionals with helpful hints. I feel truly fortunate to have used your weblog and look forward to tons of more fabulous minutes reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 9. jordan retro Says:

  I simply wanted to thank you so much all over again. I’m not certain the things that I would’ve done without those secrets shown by you over this area of interest. It truly was a alarming issue in my view, nevertheless coming across the expert technique you dealt with the issue took me to cry over delight. I am happier for this assistance as well as have high hopes you realize what an amazing job you’re accomplishing instructing other individuals with the aid of your web page. Probably you’ve never got to know all of us.

 10. yeezy Says:

  I would like to show some appreciation to you just for bailing me out of this difficulty. As a result of looking throughout the world wide web and finding suggestions which are not productive, I thought my entire life was well over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you have solved as a result of your good blog post is a critical case, as well as the ones that would have in a negative way affected my career if I had not discovered the blog. The knowledge and kindness in touching a lot of things was very helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a point like this. I can also at this moment relish my future. Thank you very much for your high quality and sensible guide. I won’t hesitate to recommend your site to any person who desires guidance about this situation.

 11. coach outlet Says:

  I want to show appreciation to you for rescuing me from this trouble. Right after searching throughout the internet and obtaining notions which are not pleasant, I believed my entire life was gone. Existing without the presence of answers to the difficulties you’ve fixed through the guide is a serious case, and the kind which might have in a negative way damaged my career if I had not encountered your web blog. That talents and kindness in handling every aspect was precious. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a point like this. I can also at this moment relish my future. Thanks very much for the skilled and results-oriented guide. I will not be reluctant to endorse your blog to any person who needs and wants counselling on this subject.

 12. moncler outlet Says:

  I am also writing to let you know of the beneficial experience my friend’s child experienced checking your webblog. She came to find too many pieces, most notably what it is like to possess an ideal coaching style to make the rest just understand certain grueling things. You truly did more than her desires. I appreciate you for showing those good, healthy, revealing as well as fun guidance on your topic to Ethel.

Svara

Tað stendur øllum frítt at skriva júst tað, tey hava hug til í viðmerkingum til bloggupostar her. Bert spam verður strikað, men vænta tó ikki, at tað ber til at skriva hvat sum helst uttan mótstøðu frá øðrum viðmerkjarum :)