Menningarlæran úti fyri ágangi

Í 2007 bleiv framlagt og viðtikið eitt uppskot til eina resolutión viðvíkjandi tí ágangi sum vísund, nærmari bestemt evolutión, er úti fyri allastaðni í Europa. Hetta vísur klárt hvat tað er sum hendur rundan um okkum og hvussu forsprákarar fyri kreationismu og intelligent design royna at sníkja teirra trúgv inn í undirvísingina í vísund.

Hon er at finna her: http://bit.ly/bbhkVd

Hesum hevur millum annað okkara lokali ID-fortalari og kreationistur, Høgni Johannesen fingið ilt í reyvina av. Eg ætli mær slett ikki at viðgera nakað hann hevur skrivað um tað, tí tað er, sum ikki einaferð, ikki vert at brúka mína tíð uppá. Men eg gevi her mítt boð uppá hvussu eg síggi hesa resolutiónina og hvat hon kann siga um Føroyar.

Intelligent design og kreationisma er tað sama, so eg kalli tað bara fyri ID undir einum frá nú av.

Uppskotið vísur á eina rúgvu av dømum, um at royndir eru gjørdar at tvinga ID inn ella menningarlæruna út úr vísundaundirvísingini. Hetta hendur í flestøllum londum í Europa, og er eisini við at vinda uppá seg í Føroyum.

Málið hjá ID er undirvísing og tey trúgvandi stríðast hart fyri at fáa teirra læru við í tað pensum sum umfatar vísund. Tó kann ID ikki pástanda at vera ein vísund.

ID er ein roynd at klæða religión út sum vísund, fyri síðani at fáa hana inn í okkara skúlar sum vísund. Hetta var fyrstu nógvu árini í stóran mun eitt Amerikanskt fyribrygdi, men nú eru hesir tankar á veg til Europa og til okkara egnu skúlar.

Hesin ágangur á menningarlæruna er við at vinda uppá seg í Føroyum eisini, so tað er uppá tíðina at fólk sum vilja okkara ungu og okkara landi tað besta, taka seg saman og gera okkurt við hetta.

Sum eg skilji tað, er standurin ringur í Føroyum. Eg veit at lærarar nógvastaðni aftra seg við at nevna menningaræruna, tí teir vita at so fáa teir nøkur av foreldrunum ella skúlaleiðsluna uppá nakkan.

Tískil er tað enn meira umráðandi at fáa eina líknandi lóg í Føroyum enn aðrastaðni. Tað kann vera at ID ikki hevur innivist í vísundaundirvísingini, men menningarlæran hevur tað so sanniliga heldur ikki. Hetta er fúl skomm og eigur at smakka illa í munninum hjá bæði skúlaleiðslum og mentamálaráðnum, sum umsitur skúlarnar og avger hvørjum børnini skulu móttaka undirvísing i.

Eg haldi at vit við fyrimuni kundi tikið undir við hesi resolutiónini hjá Europaráðnum, so at vit kunnu tryggja at undirvísingin í okkara skúlum kann halda sama støði sum í londunum rundanum okkum, og ikki blívur avskeplað av religiøsari uppíblandan.

 

Merki: , , , , , , , , , ,

Hetta var lagt út 12 juli, 2011 klokkan 22:31 og er goymt undir bloggupostar. Tú kanst halda eygað við svarum umvegis RSS 2.0 feed. Tú kanst svara, ella trackbacka frá tíni egnu síðu.

4 svar to “Menningarlæran úti fyri ágangi”

 1. Bergur Ziska Says:

  Eg vil heita á tveir serða áhugaverdar fyrilestrar sum kan vísa á hvussu tað hevur fyrigingi seg í USA tí tað kan møguliga endurtakað seg her.

  Eugenie Scott frá NCSE fortelur um Kreationismu og ID og hvussu tað hevur skapa seg gjøgnum tíðuna.
  Kann síggjast her: http://www.youtube.com/watch?v=pItVGYa863k

  Kenneth Miller, Professari innan Biologi frá Brown University sum fortelur um hansara leiklut í “Kitzmiller versus Dover” rættarmálinum. Eitt sindur teknisk men demonstrerar hví ID er so vánaligt vísindu.
  Kann síggjast her: http://www.youtube.com/watch?v=JVRsWAjvQSg

 2. Jón Joensen Says:

  Takk fyri, Bergur. Kenneth Miller havi eg sæð fyrr, men Eugenis Scott má eg haldur fara at hyggja eftir.

 3. nike air max Says:

  I am only writing to let you be aware of of the useful experience my wife’s daughter developed checking your web page. She figured out such a lot of things, most notably what it’s like to have an incredible helping style to get other individuals without problems thoroughly grasp several tricky subject areas. You truly did more than my expected results. Many thanks for displaying the great, trusted, explanatory not to mention cool tips on your topic to Jane.

 4. yeezy Says:

  I must get across my admiration for your kind-heartedness supporting all those that have the need for assistance with this important content. Your personal commitment to getting the solution all through ended up being remarkably invaluable and has constantly allowed guys and women just like me to reach their ambitions. Your new interesting useful information means so much to me and substantially more to my office colleagues. Regards; from everyone of us.

Svara

Tað stendur øllum frítt at skriva júst tað, tey hava hug til í viðmerkingum til bloggupostar her. Bert spam verður strikað, men vænta tó ikki, at tað ber til at skriva hvat sum helst uttan mótstøðu frá øðrum viðmerkjarum :)