Er moralur genetiskur?

Ása JohannesenEg rokni við, at nógv av tykkum hava hoyrt hvat eg ætli mær at siga fyrr, ella um ikki annað gjørt tykkara egnu tankar um evni. So tit kunnu lesa hetta sum eina samanfatan av tí vit vanliga hoyra um menning og moral og so mína egnu meining, sum er grundað á tað eg veit um menning og náttúrliga úrveljing.

Vit kunnu byrja við pástandinum at menniskju eru sjálvsøkin tí at okkara genir eru tað. Hesin pástandur kemur helst einamest frá misskiljingum av “The Selfish Gene” hjá Richard Dawkins. Bókina læs eg sjálv tá eg gekk á fyrsta ári á universiteti og noyddist at finna okkurt, sum gav eina greiða frágreiðing av hvussu menning fer fram uttan at blanda ov nógv tekniskt mál uppí. Hetta noyddist eg at gera, tí mín undirvísing í lívfrøði í Føroyum hevði verið so mikið vánalig, at eg ongantíð hevði lært um menningarlæruna. Eg skal kanska eisini siga, at eg grundi mína vitan um menning á fleiri bøkur enn júst hasa hjá Dawkins. Hetta var bara tann fyrsta eg læs um evnið.

Náh, men sjálvsøkna menniskjan. Í “The Selfish Gene” verður skrivað nógv um ílegur og hvussu tær eru sjálvsøknar. Hvussu tær vilja yvirliva og hvussu tær brúka djórakroppar sum maskinur, sum skulu hjálpa teimum at yvirliva. Trupulleikin uppstendur tá vit koma til moral. Hetta er tí, at hesar djóramaskinurnar burdu uppført seg fullkomiliga sjálvsøkið vegna ílegurnar tær bera í sær. Hetta er tíverri ein øgiliga simplistiskur (og skeivur) máti at síggja tingini uppá. Tað undrar meg altíð, at fólk, sum hava lisið “The Selfish Gene” koma til niðurstøðuna, at vit mugu vera sjálvsøkin, tí okkara ílegur siga tað. Tað virkar, sum tey bara hava lisið fyrru hálvu av bókini, ella kanska minni enn tað. Nú er tað nokkso langt síðani at eg læs bókina, men eg veit at tað var har eg lærdi um “Game theory” fyri fyrstu ferð, og júst hetta er ein stórur partur av hvussu tað kann bera til, at maskinur, ið bera sjálvsøknar ílegur, kunnu vera ósjálvsøknar.

Her kemur ein frágreiðing av hvussu eg skilji evnið: Ílegur eru ikki veruliga sjálvsøknar (hetta er bara myndatala, fyri at gera tað heila eitt sindur lættari at skilja). Ílegur bara eru. Ílegur duga at kopiera seg, og tær ílegurnar, sum duga best at kopiera seg, eru tær, sum flest eru av. Hetta er grundtankin, og øll menning byggir á hetta. Tað vil siga, at alt, sum eitt djór ger, sum ger at ílegurnar í tí kopiera seg meira enn tær í hinum djórunum, førir til, at har eru fleiri av tí djórinum. Tey djórini, sum ikki føra til meiri kopiering hvørva so líðandi.

Her kemur so stóri munurin. Fyri nógvar ílegur er tað galdandi at teirra maskinudjór best kann loyva teimum at kopiera seg við at vera ósjálvsøkið. Hetta er serliga galdandi millum menniskju, har sjálvsøkin atferð hevur tað úrslit, at ongin maki tímir at hjálpa tær, at kopiera tínar ílegur niður í eina aðra maskinu. Hugsa um tað: Hvør fær flest avkom? Egoisturin, sum øll hata, ella fitti persónurin, sum øll elska? Tað er ikki eingongd tí at tað er neyðugt at vera so ræðuliga ósjálvsøkin, fyri at klára seg. Mann skal bara ikki vera fullkomiliga óúthaldiligur. (og har kom ein onnur Darwin misskiljing: Tað er ikki “Survival of the fittest” men “survival of the fit enough”). Afturat tí, at finna onkran at gera eitt barn saman við, kemur eisini yvirliving. Fólk, sum uppføra seg sjálvsøkið, ella bara á ein hátt, ið samfelagið ikki góðtekur, verða útihýst. Vera antin blakað í geglið, avrættað ella á annan hátt avvíst av samfelagnum. Av tí, at menniskju í ein stóran mun hava tørv á samfelagnum fyri at yvirliva, so er tað soleiðis, at menniskju, sum best passa inn í samfelagið eisini eru í meiriluta (og ávirka harvið samfelagið. Har er ein ringrás har). Tað er ikki ein spurningur um at menniskju noyðast at passa inn í samfelagið, men heldur at menniskju, sum passa inn í samfelagið hava størri møguleika fyri at yvirliva og fáa børn, og tí eru fleiri til av teimum.

Eg veit ikki hvussu greitt hetta bleiv. Eg haldi tað er eitt einfalt prinsipp, men eg havi skilt á lagnum, at har eru nógv, ið ikki skilja tað.

Um vit nú lata sum um, at eg havi greitt nóg væl frá tí, so kanska tað ber til at síggja hví “The Selfish Gene” ikki sigur nakað um, at menniskju eru sjálvsøkin orsaka av sínum ílegum. Menniskju eru soleiðis, sum samfelagið hevur gjørt tey. Tað vil siga. Reint genetiskt eru menniskju so, sum loyvir flest kopium, so tey eru sosial, klók, musikalsk og so framvegis. Harafturat hava menniskju (og ein rúgva av øðrum djórum) evnini til at tilpassa seg ymiskar umstøður, sum loyva teimum at læra restina av eginleikunum, sum skulu til fyri at skapa so nógv kopiir sum gjørligt. Allir hesir eginleikar eru ein balansa av sosialari atferð (vinarligheit, hjálpa teimum í neyð, stuðla hvørjum øðrum. Ymiskt, ið kann kallast ósjálvsøkni.) og individuellari atferð (tjena nógvar pengar, fara á besta skúlan at lesa, osfr. Ymiskt, ið kann kallast sjálvsøkni.). Tað vil siga, at menniskju noyðast ikki at “berjast ímóti” sínum sjálvsøknu ílegum. Vit eru, sum vit eru heilt av okkum sjálvum, tí okkara samfelag og ílegur hava gjørt at júst vit blivu til. Um samfelagið var øðrvísi, so høvdu vit ikki blivið til, men heldur onnur menniskju, sum høvdu ílegur, sum passaðu betri til tað samfelagið. Skal tó líka siga, at sum altíð við menning, so eru munirnir smáir og menniskjað við allar best egnaðu ílegunum doyr kanska í einum ferðsluóhappi, so hetta er ein spurningur um fleirtal av ílegum í nógvum ymiskum menniskjum yvir langa tíð og ikki ávísum einstaklingum í einum ættarliðið.

Viðmerkingar, serliga frá fólki við skili fyri evninum eru vælkomnar. Eg havi ringt við at formulera hetta, so um onkur dugur at siga tað meira elegant, so hevði tað verið frálíkt.

Merki: , , , ,

Hetta var lagt út 2 oktober, 2011 klokkan 20:37 og er goymt undir bloggupostar. Tú kanst halda eygað við svarum umvegis RSS 2.0 feed. Tú kanst svara, ella trackbacka frá tíni egnu síðu.

40 svar to “Er moralur genetiskur?”

 1. air jordan Says:

  I really wanted to type a simple message to thank you for some of the lovely guides you are writing on this website. My particularly long internet look up has now been honored with reasonable facts to write about with my pals. I ‘d admit that we site visitors are really lucky to dwell in a useful website with many awesome people with great hints. I feel quite grateful to have discovered your entire site and look forward to really more brilliant minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

 2. goyard bags Says:

  I am writing to let you understand what a impressive encounter my daughter found visiting your blog. She noticed several pieces, most notably how it is like to possess a wonderful coaching heart to have other people just thoroughly grasp specific impossible subject matter. You really surpassed people’s desires. Thanks for churning out these important, trusted, informative and as well as unique guidance on the topic to Gloria.

 3. jordan retro Says:

  I precisely desired to thank you very much once again. I’m not certain the things that I might have done in the absence of the type of tips and hints provided by you regarding that topic. It was a real challenging scenario for me personally, but looking at the professional tactic you solved the issue forced me to cry for delight. I am happier for your information as well as hope that you comprehend what a great job that you are getting into educating people thru your site. I’m certain you haven’t met any of us.

 4. supreme clothing Says:

  Thanks for all your labor on this blog. My mom delights in carrying out investigation and it’s really easy to understand why. All of us know all regarding the compelling method you render both interesting and useful suggestions via your web blog and as well increase contribution from visitors on that idea and our favorite child is certainly starting to learn a lot. Have fun with the rest of the new year. You are doing a first class job.

 5. nike lebron 15 Says:

  I would like to show my thanks to this writer for rescuing me from this particular setting. As a result of surfing through the the web and obtaining suggestions which were not pleasant, I figured my life was done. Living without the presence of strategies to the problems you’ve solved as a result of your entire article content is a critical case, and ones which may have badly damaged my entire career if I hadn’t come across your site. Your own mastery and kindness in taking care of everything was priceless. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a step like this. I am able to at this time relish my future. Thanks for your time very much for this impressive and result oriented help. I won’t hesitate to propose your blog to anyone who desires support about this issue.

 6. fila shoes Says:

  I would like to voice my admiration for your kindness supporting all those that have the need for help with this one area. Your personal commitment to passing the message all over turned out to be exceedingly practical and have really permitted somebody like me to reach their ambitions. Your new valuable guide denotes this much a person like me and even more to my peers. Warm regards; from everyone of us.

 7. kyrie 5 Says:

  A lot of thanks for all your valuable labor on this blog. Kate loves carrying out research and it’s really easy to see why. I learn all about the dynamic mode you make worthwhile thoughts through this blog and as well as invigorate response from other ones about this topic so our favorite princess is in fact starting to learn a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You’re the one doing a stunning job.

 8. vans shoes Says:

  I am glad for writing to let you be aware of what a outstanding encounter our child obtained reading your web site. She figured out a wide variety of details, which include how it is like to possess an excellent teaching mood to get a number of people just thoroughly grasp some complicated topics. You truly exceeded visitors’ desires. Many thanks for coming up with the interesting, trusted, revealing and also fun guidance on the topic to Janet.

 9. nike max Says:

  I truly wanted to post a quick note to appreciate you for all the fabulous suggestions you are showing here. My rather long internet look up has now been honored with good quality know-how to exchange with my family. I would admit that many of us site visitors are undeniably endowed to exist in a really good site with so many perfect professionals with useful plans. I feel very happy to have seen your website page and look forward to tons of more fun minutes reading here. Thanks a lot once again for everything.

 10. kobe shoes Says:

  I enjoy you because of your whole hard work on this site. My aunt delights in participating in internet research and it’s obvious why. A number of us hear all of the lively tactic you make good ideas via the web site and as well recommend participation from other ones about this article then our princess is now understanding a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You have been conducting a great job.

 11. michael jordan shoes Says:

  I actually wanted to post a brief remark in order to thank you for these great facts you are giving at this site. My prolonged internet search has now been paid with awesome know-how to share with my classmates and friends. I would say that many of us visitors actually are undoubtedly fortunate to dwell in a fine community with many perfect people with helpful tricks. I feel really grateful to have encountered your entire site and look forward to some more fun moments reading here. Thanks again for a lot of things.

 12. michael kors Says:

  A lot of thanks for your whole effort on this web page. My daughter take interest in going through investigations and it is simple to grasp why. We all know all regarding the powerful medium you make insightful guidance via this web site and in addition inspire response from other individuals on that article then our own simple princess is actually being taught so much. Take advantage of the rest of the new year. You are always carrying out a tremendous job.

 13. balenciaga Says:

  I would like to express thanks to the writer for rescuing me from such a instance. Right after scouting throughout the the web and obtaining opinions which were not productive, I assumed my life was over. Being alive minus the solutions to the issues you’ve resolved all through your main short post is a crucial case, as well as the kind that would have in a wrong way damaged my career if I hadn’t encountered your web site. Your primary understanding and kindness in handling a lot of things was important. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. I am able to at this moment look forward to my future. Thanks for your time very much for the impressive and amazing guide. I won’t hesitate to suggest your blog to any individual who should have care about this area.

 14. curry 5 shoes Says:

  I precisely needed to thank you very much all over again. I’m not certain the things that I could possibly have gone through without the type of creative concepts revealed by you over this subject matter. It previously was a very depressing case in my opinion, however , understanding a new professional technique you processed it forced me to leap with joy. I am thankful for the support and in addition pray you comprehend what a great job you are putting in educating many people with the aid of your blog post. More than likely you haven’t come across all of us.

 15. air max 270 Says:

  My husband and i ended up being absolutely delighted that John could conclude his reports through the entire precious recommendations he gained from your site. It is now and again perplexing just to find yourself freely giving tips and tricks that many people have been trying to sell. And we acknowledge we now have the website owner to give thanks to for that. The type of explanations you made, the straightforward site menu, the friendships you can help create – it’s many astonishing, and it’s aiding our son in addition to our family know that the matter is excellent, and that’s wonderfully vital. Thank you for the whole lot!

 16. coach handbags Says:

  I have to express some appreciation to the writer for bailing me out of this particular challenge. Right after surfing throughout the online world and coming across tricks which are not pleasant, I thought my entire life was gone. Existing without the approaches to the difficulties you’ve fixed all through your good post is a critical case, and the kind that would have in a negative way damaged my career if I hadn’t come across the blog. Your actual ability and kindness in handling a lot of stuff was important. I don’t know what I would’ve done if I had not come across such a stuff like this. I can also at this time relish my future. Thanks a lot very much for your specialized and effective guide. I won’t think twice to endorse the sites to anybody who requires support on this situation.

 17. jordan shoes Says:

  I want to express thanks to the writer for rescuing me from this particular matter. As a result of surfing around throughout the online world and coming across recommendations which are not productive, I was thinking my entire life was gone. Living devoid of the approaches to the difficulties you have sorted out as a result of your good article is a crucial case, as well as ones that might have negatively affected my career if I had not discovered your website. Your own talents and kindness in handling every aspect was helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. I can also at this time look ahead to my future. Thank you very much for the specialized and result oriented guide. I won’t be reluctant to refer your blog to any individual who should have direction on this subject.

 18. adidas nmd Says:

  Thanks so much for giving everyone an exceptionally terrific possiblity to read critical reviews from here. It is often very great and packed with amusement for me and my office fellow workers to visit the blog not less than 3 times per week to read the new issues you have. And of course, we are actually satisfied for the tremendous knowledge you give. Selected two areas in this article are unquestionably the most beneficial I’ve had.

 19. yeezy boost 350 Says:

  A lot of thanks for your own work on this site. Debby enjoys participating in investigation and it’s really simple to grasp why. My partner and i hear all concerning the lively tactic you convey advantageous tips and hints on your web blog and therefore improve response from others on this issue and our own girl is actually becoming educated a lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You have been conducting a fantastic job.

 20. yeezy boost 350 Says:

  Thank you for each of your labor on this blog. My daughter really likes going through investigations and it is obvious why. Many of us learn all relating to the powerful form you make both useful and interesting tricks via your web blog and as well encourage participation from visitors about this situation and our own simple princess is really starting to learn a lot of things. Have fun with the remaining portion of the new year. You have been performing a brilliant job.

Svara

Tað stendur øllum frítt at skriva júst tað, tey hava hug til í viðmerkingum til bloggupostar her. Bert spam verður strikað, men vænta tó ikki, at tað ber til at skriva hvat sum helst uttan mótstøðu frá øðrum viðmerkjarum :)